Troya Antik Kenti
Troya Antik Kenti
Homeros’un İlyada Destanı’nda anlattığı Truva Savaşı’nın yaşandığı yer olan Truva Antik Kenti, Çanakkale sınırlarında yer alan görülmesi gereken bir yer. Kaz Dağı eteklerindeki antik kent, 1998’de Troya Antik Kenti olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne girdi.
Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Truva (Troia) kenti, birçok edebi eser ve sinema filminde işlenen Truva Atı Efsanesi‘nin yaşandığı yer. Avrupa ile Anadolu arasında, ticaret yolu üzerinde bulunan Truva şehri, tarih boyunca birçok doğal afet ve savaşla karşı karşıya kalmış. Toplamda 9 defa yıkılıp yeniden kurulan şehir, bu farklı yapıların izlerini taşıyor.
Truva-Antik-Kentine-Nasil-Gidilir
Truva Atı
Günümüzden 5,000 yıl önce kurulduğu tahmin edilen Troia Antik Kenti, yaklaşık 3,500 yıl boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuş. İlyada Destanı’ndan yola çıkarak 1868 yılında kente gelen Alman Arekeolog Heinrich Schliemann, gerçekleştirdiği kazılarda Troia efsanesinin gerçek olduğunu kanıtlamış.
Kazılarda ortaya çıkarılan birçok eser günümüzde farklı ülkelerde bulunuyor. Troia hazinesinin iadesi için girişimler devam ediyor.
Truva Atı Hikayesi
Hikayeye göre Akhalılar yıllar süren mücadeleye rağmen hiçbir şekilde Truva’yı ele geçiremezler. Bir kuşatma sonrasında yine vazgeçmek üzere iken tanrılardan yardım isterler. Tanrıların verdiği fikir ile savaştan vazgeçmiş gibi yaparlar ve geri çekilirler. Geri çekilirken kentin kapısına tahtı atı içerisine asker yerleştirerek bırakırlar. Sevinç çığlıkları ile kutlama yapan Truvalılar atı içeri aldıklarında ise gece kendilerini bekleyen acı sürprizle karşılaşırlar.
Bugün antik kentte yer alan at 1975 yılında bir Türk sanatçı tarafından eski bilgiler ışığında yeniden yorumlanarak yapılmış.
Truva-Antik-Kenti-Giris-Ucreti
Truva Antik Kenti, Çanakkale
Truva Antik Kenti Nerede
Binlerce yıllık geçmişe sahip Troas ve Troia Antik Kenti, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü yakınında bulunuyor. Hisarlık adı ile bilinen bu yere ulaşmak için Çanakkale-Ezine karayolu üzerinde 30.km’de bulunan Çıplak ve Tevfikiye sapağından içeriye giriliyor. 5 km ilerledikten sonra Truva Antik Kenti’ne ulaşılıyor.
Truva Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Truva Antik Kenti, Nisan-Ekim döneminde 08.00-20.00, Kasım-Mart döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Antik kent, resmi tatil, bayram ve özel günlerin tamamında, ziyaretçi ağırlıyor.