Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep Kalesinin güneyinde bulunan Göğüş Konağı tarihi dokunun içerisinde yer almaktadır. 1905 yılında yapıldığı bilinen konak, Kethüaczade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak adlandırılmaktaydı.
Restorasyonu yapılan Göğüş Konağının “Emine Göğüş Mutfak Müzesi” olarak tanzim ve teşhir işleri yapıldı. Müzede Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Bu kapsamda mutfak malzemeleri olan kap-kacaklar özel vitrinlerde sergilenmektedir.
Antep mutfak kültürünün önemli bir örneği olan yuvarlama yemeğinin yapılması, kış gecelerinde eskiden tandır başında bastık, sucuk, ceviz vb yenilmesi ve içecek kültürünün tanıtılması amacıyla kahve-mırra pişirilmesi-içilmesi konuları Antep yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırıldı.
Antep yemek malzemesinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere ve erzakların saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü detaylıca anlatılmaktadır. Müzede; Gaziantep Geleneksel Mutfak Kültürü; Ocaklık, Mutfak ve Sofra eşyaları, Misafir Ağırlama, Sahre (piknik) Geleneği, Özel Gün Yemekleri salonları ile Gaziantep Mutfağı ziyaretçilere anlatılıyor.Müzenin duvarına her salonun konusuna göre bilgi panoları hazırlandı.
Gaziantep Geleneksel Mutfak Kültürünü anlatmak için Gaziantep Mutfağı Genel Özellikleri ve İlk Çağlardan Günümüze Mutfak Araç Gereçleri bilgi panoları çok özel fotoğraflar ile tasarlandı. Gaziantep Yemekleri; Yemeklerin Sınıflandırılması ve Gaziantep Mutfağına tat veren Bakır eşyaların tanıtıldığı Bakırcılık panosu ile anlatıldı. Saklama-Depolama Adetleri; Saklama ve Depolama, Hevenkler panolarıyla; Gaziantep Mutfağı Bileşenleri; Tahıl ve Bakliyat, Et, Yeşillik, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar; İçecek Kültürü ise İçecekler panosu ile aktarıldı. İçecekler odasında Gaziantep Mutfağına has içeceklerin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ile anlatıldı. Bu oda da Mırra pişiren ve içen mankenler ile Gaziantep’in içecek kültürü en iyi şekilde anlatıldı.
Müzenin alt katını oluşturan bu odaların yanında bir de İkram&Prodüksiyon odası dizayn edildi. Müze ziyaretçilerine sunulacak ikramlar için özel raflar yapıldı. Ziyaretçilerin sedirde oturup izleyebileceği, Gaziantep Mutfak Kültürü prodüksiyonu bu odaya konulan plazma ekranda sürekli oynamaktadır. Plazma ekranın etrafına Gaziantep Mutfağı için yerli ve yabancı basında söylenenlerden bir pano yapıldı. Gaziantep Mutfağını yaşatan Aşçılık Okulunu tanıtan pano da bu odaya konuldu.
İki katlı müzenin üst katında yine aynı prodüksiyonun oynadığı bir stant yapıldı. Mutfak araç gereklerinin özel vitrinlerde gösterildiği bu odada Gaziantep Kent Rehberinin yer aldığı bir KİOSK bulunmakta. Kent Tarihi ve gelişimi, Tarihi Eserler, Doğal Güzellikler, Turizm, Doğa ve Coğrafya, Nüfus, Sanayi ve Ticaret, Tarım, Hayvan ve Ormancılık, Kültür ve Gelenek, Spor, Rakamlarla Gaziantep, Yerel Yönetimler, Gaziantep Rehberi konuları bu KİOSK yardımıyla tanıtılmaktadır.
Çocukluğunu geçirdiği konağı Belediye’ye sadece Müzenin isminin annesi Emine Göğüş’ün ismini taşıması karşılığında veren Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün hayatı ve Gaziantep için yaptıkları üst katta Göğüş Odasında anlatıldı. Ayrıca bu oda Göğüş Ailesinin mutfak eşyaları özel vitrin içerisinde sergileniyor.
Gaziantep’te misafir ağırlama adetleri yine üst katta bir oda da anlatıldı. Kışın tandır başında sucuk-bastık vs yenmesinin canlandırıldığı bu oda da Gaziantep’in Tatlılarının anlatıldığı bir pano yapıldı. Gaziantep’in Sahre (piknik) geleneği yine üst katta anlatıldı. Özel gün Yemeklerinin anlatıldığı oda da Gaziantep’in Yuvarlama yemeğini yapan bir aile mankenler yardımı ile anlatıldı.Müzenin uygun yerlerine aydınlatması hareket sensörlü çeşitli vitrinler yapıldı. Bu vitrinlerde Gaziantep Mutfağının eşyaları sergilenmektedir.
Müzenin tüm Teşhir ve Tanzim işi Firmamız tarafından yapıldı. “Anahtar Teslimi Müzecilik” yaptığımız Gaziantep’te Türkiye’nin ilk Mutfak Müzesi ziyaretçilerinin ilgisini en üst düzeyde tutmaya devam ediyor.
Adres: Karagöz Mah. Hasırcı Sok. Şahinbey / Gaziantep
Tel : ( 0342 ) 220 08 88