Konya Mutfağı
Konya Mutfağı, Orta Anadolu Bölgesinin tipik bir yansımasıdır… Konya Mutfağı’na genellikle kuzu ve koyun etinden yapılan yemekler hakimdir. Konya Mutfağı denilince akla ilk olarak “Etli Ekmek” ve “Fırın Kebap” gelir. Konya’nın hemen her mahallesinde 5-6 tane etli ekmek fırını vardır. Bu kadar çok sevilmesinin ve tüketilmesinin bir nedeni de çabuk hazırlanabilmesinin yanı sıra birçok dar gelirli aile için hesaplı olmasıdır. Etli Ekmek hazırlarken az miktarda et sebze ile karıştırılır ve elde edilen harçtan ortalama 12 adet pide hazırlanabilir. Çarşı fırınlarının ısılarının yüksek olması hazırlanan etli ekmeklerin evde hazırlananlara oranla daha lezzetlidir.
Fırın Kebap
Konya Mutfağı’nda önemli bir yere sahip olan “Fırın Kebabı” koyun eti ile hazırlanır. Eskiden tandırlarda pişirilen fırın kebabı günümüzde fırınlarda da pişirilebilmektedir. Fırın kebabı pide ve soğan eşliğinde servis edilir.
Konya Mutfağının önemli ve özel bir diğer yemeği ise “Çebiç” adı verilen yöresel tattır. “Çebiç” de tıpkı “Fırın Kebabı” gibi koyun etinden yapılır. “Çebiç” yapımında temizlenen koyun dört ayağından bağlanarak tandıra sarkıtılır. “Çebiç”in lezzetli olmasının püf noktasını etin ateşe değmemesinde saklıdır. “Çebiç” pişirirken tandırın ağzı çamur ile sıvanır, hava alması önlenir. Tandırın sıkıca sıvanması ve kuzunun buharda pişmesi önemlidir. “Çebiç” yemeğinin yanında geleneksel olarak yoğurt çorbası, bulgur pilavı, su böreği, höşmerim veya baklava sunulur. Bir diğer sunum ise bamya çorbası, pirinç pilavı ve meyve hoşafı ile gerçekleştirilebilir.
Çorbalar, Orta Anadolu’da özellikle Konya’da, ara sıcak ve ekşi bir tat olarak sunumdaki yerini alır. Konya Mutfağı’nda önemli yer tutan çorbalara verilen hürmet de farklıdır. Konya’da düğün yemekleri Toyga, Bamya, Arabaşı gibi geleneksel çorbaların servisi ile başlar.