AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ



AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ


Ahmet Yesevi Üniversitesi, Orta Asya’nın tarihi ilim ve kültür merkezi Türkistan şehrinde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in buyruğu ile 06 Haziran 1991 tarihinde \"Türkistan Devlet Üniversitesi\" olarak kurulmuştur.

Bilindiği gibi Türkiye, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ı tanıyan ve büyükelçilik açan ilk ülkedir. Sayın Süleyman Demirel’in T.C. Başbakanı olarak yaptığı ilk Kazakistan gezisinde (29 Nisan -1 Mayıs 1992) bu üniversitenin, Kazakistan ve Türkiye ortak üniversitesi olması ve tüm Türk Dünyasına hizmet vermesi kararlaştırılmış, ortaklık anlaşması, 31 Ekim 1992’de ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Ankara Zirvesi’nde imzalanmıştır.

Anlaşma ve buna göre hazırlanan Tüzük, T.B.M.M.’nce onaylanmış; Kazakistan Bakanlar Kurulu da, üniversite yönetimini, Tüzük gereğince kurulan Mütevelli Heyetine bırakmıştır. Bu maksatla gerekli yönetmelikler hazırlanmış ve Mütevelli Heyet toplantılarında onaylanmıştır.





TARİHÇE


Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesidir.

 

Üniversitenin temelleri, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan NAZARBAYEV\'in 6 Haziran 1991 tarihli kararıyla, Sovyetler Birliği\'nin dağılmasından kısa bir süre önce Türkistan Devlet Üniversitesi olarak atılmış ve üniversitenin temel görevi, “Orta Asya\'nın tarihî ilim ve kültür merkezi olan Türkistan şehrini kalkındırmak” olarak belirlenmiştir.

 

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan NAZARBAYEV ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Süleyman DEMİREL arasında, 29 Nisan - 1 Mayıs 1992 tarihinde gerçekleşen Almatı zirvesinde yayımlanan “Ortak Bildiri” ve 1 Mayıs 1992\'de iki ülke arasında imzalanan “Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması” ile, Türkistan Devlet Üniversitesi\'nin iki ülkenin ortak üniversitesi hâline getirilmesi kararı alınmış ve konuyla ilgili Mutabakat Zaptı, 28 Eylül 1992\'de Ankara\'da imzalanmıştır.

 

İki ülke Hükûmetleri arasında, “Türkistan Şehrinde Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Kurulmasına Dair Anlaşma” ise, 31 Ekim 1992\'de Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi\'nde Ankara\'da imzalanmıştır. Anlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Nisan 1993 tarih 3904 sayılı Kanun ile onaylanmış ve Resmi Gazete\'nin 4 Mayıs 1993 tarih ve 21571 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Anlaşma uyarınca hazırlanan İşbirliği Sözleşmesi ve Eki Tüzük, 30 Haziran 1993\'te Almatı\'da imzalanmıştır. İşbirliği Sözleşmesi ve Tüzüğün T.C. Bakanlar Kurulu tarafından 24 Eylül 1993 tarih 93/4848 sayılı karar ile onaylanması ve 15 Ekim 1993 tarih 21729 sayılı Resmi Gazete\'de yayımlanmasını müteakip, Üniversitenin kuruluşu tamamlanarak yönetimi Mütevelli Heyetine devredilmiştir.

 

Üniversitenin ilk Mütevelli Heyet Başkanlığına, 18.10.1993\'te Başbakan Başdanışmanı Namık Kemal Zeybek atanmıştır. 17.05.1999 tarihinde ikinci kez bu göreve atanan Zeybek, 20.07.2006 tarihine kadar görevini sürdürmüş ve yerini 20.07.2006 tarihinde Em. Org. Çetin Doğan\'a bırakmıştır. Doğan\'dan sonra Mütevelli Heyet Başkanlığına, 08.03.2008 tarihinde Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve AKDTYK Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata atanmıştır.

 

Tüzük gereği Üniversite Rektörü Kazakistan Cumhuriyeti, Rektör Birinci Yardımcısı ise Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu tarafından atanmaktadır. Şu an Üniversitenin Rektörlüğünü Prof. Dr. Lesbek Taşimov, Rektör Birinci Yardımcılığını ise Prof. Dr. Salih Aynural yürütmektedir.

 

Üniversitenin iki ülke arasında ortak ve uluslararası bir öğrenim kurumu hâline gelmesinden sonra, Ahmet Yesevi Üniversitesi adına öğrenci alımı 1994-1995 Öğretim Yılında başlamış ve bu çerçevede Türkiye\'den ve diğer Türk devlet ve Topluluklarından öğrenciler Kazakistan\'a gönderilmiştir.

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi\'nde, bugün 11 fakülte ve 1 yüksekokulda, 4000\'i Türkiye\'den, 750\'si Kazakistan dışındaki Türk Devletleri ve Topluklarından olmak üzere yaklaşık 16 bin öğrenci öğrenim görmekte ve 1100\'ü aşkın akademik personel görev yapmaktadır.

 

Üniversitenin merkez yerleşkesi, Güney Kazakistan\'daki Türkistan Şehrinde 300 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuştur. Merkez yerleşke dışında, Türkistan ve Kentav şehirlerinde de eğitim binaları bulunmaktadır.

 

1993 yılında Çimkent Pedagoji Enstitüsü; 1999 yılında da Taraz Enstitüsü Üniversitemize bağlanmıştır. 2009 yılında da, Çimkent\'teki Güney Kazakistan Tıp Akademisi öğrencilerinin mezun oluncaya kadar eğitimlerini üniversitemizde tamamlamaları kabul edilmiştir. 2008-2009 ders yılından itibaren ise Mütevelli Heyet kararıyla, Çimkent ve Taraz Enstitülerine Ahmet Yesevi Üniversitesi adına öğrenci alımı durdurulmuş ve bu enstitüler Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına devredilmiştir.

 

Merkez yerleşkede, Türkistan başta olmak üzere bölge halkına hizmet veren Tıp Fakültesi Hastanesi, en son teknolojik araç-gereçlerle donatılmış ve 1 Aralık 2008 tarihinde hizmete açılmıştır.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında, 21-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Ankara zirvesinde; Türkiye ve Kazakistan, 22 Ekim 2009 tarihli, taraf ülkelerin hak ve yükümlülüklerine açıklık getiren “Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi\'nin İşleyişine Dair Anlaşma” ile, eğitim alanındaki işbirliğini daha da geliştirme iradesini ortaya koymuşlardır.

 

Mütevelli Heyet Başkanlığı, Ankara\'daki binasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı şekilde, Türkistan Uzaktan Eğitim Fakültesi Türkiye Türkçesiyle Uzaktan Eğitim Programları (TÜRTEP)\'nın koordinasyonu ise Ankara ve ‹stanbul\'daki birimlerinden yürütülmektedir.

 

Her geçen gün eğitim-öğretim kalitesini artıran, fiziki altyapısıyla Kazakistan\'ın en modern üniversitesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Atatürk\'ün 1933\'lerde söylediği “köklerine inip tarihte buluşma” yolundaki yürüyüşünü, sürekli gelişim anlayışıyla devam ettirmektedir.


 

MİSYONUMUZ

 

Türk Dili konuşan Devlet ve Topluklara mensup öğrencileri, bir çatı altında eğitmek; hür ve bilimsel düşünce gücüne, çağdaş bilgi ve beceriye, toplumsal sorumluluk duygusuna sahip, insan haklarına saygılı, hoşgörülü, millî ve ahlâkî değerlere bağlı, sorgulayan, araştıran, girişimci, demokratik ve laik devlet esaslarına bağlı, tarih ve kimlik şuuruna sahip bireyler yetiştirmek; araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile bilim ve toplum hayatına katkıda bulunmaktır.



VİZYONUMUZ

 

Uluslararası standartlarda eğitim ortamı, bilimsel ve teknolojik araştırma altyapısı ve hizmet anlayışı ile, eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten, Türk Devlet ve Toplulukları arasındaki dostluk ve dayanışmanın sembolü, rekabet gücü yüksek bir üniversite olmaktır.




TEMEL DEĞERLERİMİZ

 

  • Dostluk, Eşitlik ve Hoşgörü : Üniversite, bütün faaliyetlerini kurucu devletlerin dostluğu, eşitliği ve kültürel farklılıklarına saygı ve hoşgörü temelinde yürütür.
  • Bilimsel yaklaşım : Üniversite, bilgiye ulaşımın sağlanması ve yeni bilgi üretilmesinin, temel görevi olduğunu kabul eder. Bu kapsamda herhangi bir kısıtlamayı kabul etmez.
  • Konukseverlik : Kazakistan dışından gelen öğrenci ve personel başta olmak üzere, Türkistan şehri dışından gelen öğrencilere en üst düzeyde konukseverlik gösterilir.
  • Kalite bilinci : Üniversite, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini, evrensel standartlarda yürütmeyi ve her alanda etkin bir kalite güvence sistemi oluşturmayı esas alır.
  • Şeffaflık : Faaliyetler, paydaşların erişimine açık olarak gerçekleştirilir.
  • Hesap verilebilirlik : Her düzeyde yetkilinin, eylem ve kararlarından dolayı hesap verme yükümlülüğü vardır.
  • Adalet : Üniversite yönetimi kurum çalışanları arasında ayrım yapmaz, her düzeyde liyakate önem verir ve emeğe saygı gösterir.
  • Katılımcı yönetim : Üniversite, çalışanları ve öğrencileri ile işbirliği, dayanışma ve paylaşma anlayışı içerisinde hareket eder.
  • Yenilikçilik ve yaratıcılık : Çalışanlar, yenilikçi ve yaratıcı düşünce ve görüşlerini serbestçe dile getirir, risk alır.
  • Katılımcılık : Çalışanlar, bireysel özellik ve idealizmlerini koruyarak her kademede yönetim süreçlerine katılır.
  • Sürekli gelişim : Çalışanlar, Üniversitenin tüm faaliyetlerini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek anlayışıyla hareket eder.
  • Çevrecilik : Üniversite çalışanları çevreye duyarlıdır, doğal yaşamı korur ve geliştirir.
  • Geleceğe inanmak : Çalışanlar, geleceğe ümitle bakar.
  • Toplumsal sorumluluk : Üniversite, faaliyetlerini toplum yararı ve toplumla yakın ilişki içinde sürdürür ve toplumun her kesiminden insanın yaşam boyu eğitimine katkıda bulunur.



YÖNETİM

Mütevelli Heyet:

 

Üniversitemiz, beşi Türkiye Cumhuriyeti, beşi de Kazakistan Cumhuriyeti tarafından atanan on kişilik bir Mütevelli Heyet tarafından yönetilmektedir. Mütevelli Heyet Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmaktadır.

 

Mütevelli Heyetin görev süresi yedi yıldır.

 

Mütevelli Heyet Başkanlığını, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda AKDTYK Atatürk Kültür Merkezi Başkanı da olan Prof.Dr. Osman HORATA, Üniversite Rektörlüğünü ise Prof. Dr. Lesbek TAŞİMOV yürütmektedir.

 

Ayrıca T.C. YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) tarafından beş yıllığına atanmış Rektör Vekili/I.Yardımcısı bulunmaktadır. Bu göreve, 22 Haziran 2011 tarihinde, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Aynural atanmıştır.




YÖNETMELİKLER VE YÖNERGELER

 




Mütevelli Heyet Başkanlığı (Ankara)
   
\"Adres:
Taşkent Cad. 10. sok. Nu:30
Bahçelievler
Çankaya
Ankara
06490
Türkiye

\"e-Posta: ayubilgi@yesevi.edu.tr Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
\"Telefon: +90 312 2152206
\"Belgegeçer: +90 312 2152209
  http://www.yesevi.edu.tr