Ankara Yemekleri:
1-Çorbalar
Aş Çorba (Ayaş-Ankara), Miyane Çorbası (Ankara), Dutmaç(Ankara), Tarhana Çorbası (Ankara), Keşkek Çorbası (Ankara), Toyga Çorbası (Ankara).
2-Et Yemekleri
Ankara tavası (Ankara), Alabörtme (Sorgun-Güdül), Calla (Ortabereket-Ayaş), Çoban Kavurması (Ankara), İlişkik (Demirtaş-Ankara), İrişkik (Sirkeli-Çubuk-Ayaş), İrişilik (Ayaş), Kapama (Ankara), Orman Kebabı (Ankara), Patlıcanlı Et(Ankara), Sızgıç(Ankara), Siyel (Ankara), Siyer (Ankara)
3-Pilavlar
Bici (Güdül), Sebzeli Bulgur Pilavı(Ankara) Oğmaç Aşı (Beypazarı), Pıt Pıt Pilavı (Ankara)
4-Köfteler
Kadınbudu köfte (Ankara), Mücirim Köftesi (Ankara), Yumurtalı Köfte (Ankara), Tohma (Ankara, Tiritli köfte (Ankara)
5-Dolmalar
Efelek Dolması (Ankara), Şirden dolması (Ankara), Yalancı dolma (Ankara), Yaprak Dolması (Beypazarı)
6-Börekler-Çörekler
Altüst Böreği (Ankara), Ay böreği (Ankara), Bohça Böreği (Ankara), Entekke Böreği(Ankara), Gömme(Beypazarı), Poğaça (Nallıhan), Homman (Akdoğan-Kızılcahamam), Kaha (Kalecik), Kol Böreği(Ankara), Papaç (Keskin), Pazar böreği (Ankara), Yalkı (Kozalan-Beypazarı).
7-Yemekler
Cancıran (Büyükafşar-Ankara), Bici aşı ( Beypazarı), Cılbır (Gürdül), Göçel (Beypazarı), Göter (Ankara), Kalle (Gürcü köyü-Kızılcahamam), Kapuska(Kalecik), Domates salçası (Kalecik), Keşkek Yemeği (Nallıhan), Köremez ( Karahoca, K.Haymana/Üçem K.Bala), Mıhlama (Kızılcahamam), Maç (Kılıçlar K.Ankara), Papara(Ankara), Saz (Başköy-Ankara), Tamtak İridi (Ankara), Topaç (Bala).
8-Hamur İşi Yemekler
Bazlama, Cızlama (Ankara), Gözleme (Ankara), Nevzime (Ankara), Öllüğün Körü(Ankara), Su böreği(Ankara). Mantı(Ankara),
9-Tatlılar-Kompostolar-Hoşaflar
Ayva Boranası (Ankara), Bırtlak (Güdül), Datlaş (Ayaş), Ekir (Şereflikoçhisar), Fıslak (Ankara),Höşmerim(Ankara), Kabak Tatlısı (Arkatça K. Nallıhan), Karga beyni (Ankara), Kar helvası (Ankara), Kaygana (Ankara), Köyler(Şabanözü-Polatlı), Omaç Helva (Bahşılı Keskin), Perçem (Beypazarı), Saraylı (Ankara), Tiltil Helvası (Ankara), Tuhafiye (Ankara), Zerdali boranası (Ankara), Zerdali Hoşafı (Ankara).
10-Ekmekler
Balamacın (Beypazarı), Bezetleme (Kızılcahamam), Bezdirme (Ankara), Gizleme (Kızılcahamam), Çepit (Bala), Ebem Ekmeği (Ankara), Göbü (Kalecik-Çiflik Köyü), Kabalı (Bala), Kartalaç (Haymana-Beypazarı), Kömbe (Ankara), Kete (Ankara), Saçkıran (Karahoca K.-Haymana), Şerit (Beypazarı), Şaplak (Haymana), Şebit (Güdül), Şipleme (Polatlı), Yarımca (Beypazarı).
Mutfak Malzemeleri:
Aşhane - ayşene: Mutfak
Bağa: İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi
Bandil: Küçük testi
Bardak: Toprak testi
Beden: Bakır sahan,
Bodiç: Küçük testi,
Boduç: Fıçı,
Boğ: Sofra bezi,
Bulgulu senek: Toprak testi,
Caba: Toprak tencere,
Cağa: Deri ve bezden yapılan büyük torba,
Çatura: Ağaç su tepsisi,
Çente: Çinko sahan ve tas kapağı,
Çork: Ocak,
Çalpak - hatun: Büyük yayık
Çamçak: Ağaç su kabı,
Çapçak: Tahta masrafa,
Çekkel: Küçük nacak,
Çomça: Büyük ağaç kepçe,
Çömçü: toprak ibrik,
Dövce: Hava,
Eğri: Bıçak,
Eyseren işiran: Hamur kazıma aleti,
Enge: Küçük bıçak
Ersin: Demir hamur kazıma aleti,
Gelder: Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı,
Gırgırı: Ağzı dar testi,
Gölek: Yağ kutusu,
Haranı: İki kulplu küçük kazan,
Hereni: Büyük tencere,
İliştir: Kevgir,
Kaşıkla: Kaşık sepeti,
Miren: Küçük testi,
Mengel: Bakraç,
Oklaç-oklağaç: Oklava,
Pişirgeç: Tahtadan yufka çevirme aleti,
Sergen: Tavanlara yakın konulan raf,
Susak: Ağaç maşrapa,
Sapsak: Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı,
Sitil: Bakırdan saplı şekerlik,
Tahar: Ağzı geniş kulpsuz kap,
Tandır: Küçükfırın,
Terek: Raf,
Tıngır: Tepsi,
Yangı: Kulplu küçük kap,
Yaslahaç: Hamur açma tahtası.
Yunak: İçinde birşey yıkanan kap