Mevlana Türbesinin mimarı Bedreddin Tebrizidir. Mevlana Celaleddin Rumi''nin türbesi çevresindeki mescit, semahane, meydanı şerif, matbah, derviş hücreleri, şadırvan, şebi aruz havuzu ve çelebi dairesiyle bir külliye halindedir. 
Külliyeyi meydana getiren yapılardan esas türbe binası 
 
Selçuklu devrine, türbenin yivli gövdesi ve külahı ile giriş koridoru, çelebi mezarları, post kubbesi
 
Karamanoğulları devrine, mescit, semahane, türbeler, derviş hücreleri, matbah ve şadırvan ise Osmanlı devrine aittir. Türbenin bugünkü şekli; kare planlı bir zemin üzerinde üç tarafı kemerli ve bir tarafı kapalı mekân halindedir. Bu mekânın üzerini 16 dilimli sivri bir külah örter.
 
Külahın tepesinde bir hilâl içinde Mevlevi sikkesi bulunan yüksek bir alem vardır. Külahın üzerini firuze çiniler kaplar. Külaha Yeşilkubbe denir. Yeşilkubbenin altında Mevlânânın ve oğlu Sultan Veledin gök mermerden yapılmış üstü puşide ile örtülü sandukaları vardır. Türbenin bir "mumyalık" kısmı da vardır, cephede bugünkü Gümüş Eşikin altında bulunan bu kısmın kapısının XVIII. yy.da örülmüş olduğu bilinir. Çapraz tonozla örtülü olduğu sanılan bu kısımda Mevlânânın naşı mumyalanarak muhafaza edildi.
 
Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhının yeri, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi iken bahçe, 
Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlânanın babası Sultânül-Ulemâ Bâhaeddin Velede hediye edilmiştir.
 
Sultânül-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir. Bu defin gül bahçesine yapılan ilk defindir.
 
Sultânül-Ulemânın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlânaya müracat ederek babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlâna "Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur" diyerek bu isteği reddetmiştir. Ancak kendisi 17 Aralık 1273 yılında vefat edince Mevlânanın oğlu Sultan Veled Mevlânanın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine 130.000 Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettine yaptırılmıştır. Bu tarihten sonra inşaî faaliyetler hiç bitmemiş 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir.
 
Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında "Konya Âsâr-ı Âtîka Müzesi" adı altında müze olarak hizmete başlamıştır.1954 yılında ise müzenin teşhir ve tanzimi yeniden gözden geçirilmiş ve müzenin adı "Mevlâna Müzesi" olarak değiştirilmiştir.
 
Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²ye ulaşmıştır.
 
Müzenin avlusuna "Dervîşân Kapısı" ndan girilir. Avlunun kuzey ve batı yönü boyunca derviş hücreleri yer almaktadır. Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesinden sonra, Üçler Mezarlığına açılan Hâmûşân (Susmuşlar) Kapısı ile son bulur. Avlunun doğusunda ise Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri yanında semahane ve mescit bölümleri ile Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina yer alır.
 
Avluya Yavuz Sultan Selimin 1512 yılında yaptırdığı üzeri kapalı şadırvan ile "Şeb-i Arûs" havuzu ve avlunun kuzey yönünde yer alan selsebil adı verilen çeşme, ayrı bir renk katmaktadır.

Tilâvet Odası
Tilâvet Arapça bir kelime olup, Kuran-ı Kerimi güzel sesle ve usulüne uygun olarak okuma anlamına gelir. Geçmişte bu oda da Kuran-ı Kerim okunulduğu için buraya tilâvet odası denmiştir. Halen Hat Dairesi olarak kullanılmaktadır.
 
Hat Dairesinde Mahmud Celaleddin, Mustafa Rakım, Hulusi, Yesarizâde gibi devirlerinin meşhur hattatlarının levhaları yanında, Sultan II. Mahmudun yazdığı altın kabartma bir levha da yer almaktadır. Gümüş kapı üzerinde teşhir edilmekte olan Yesarizâde Mustafa İzzet Efendinin hattı ile yazılmış olan Molla Camiye ait Farsça beyitte şöyle denilmektedir.
 
Kabetül-uşşâk bâşed in mekam
Her ki nakıs amed incâ şod temam 
 
(Bu makam aşıkların kâbesi oldu. Buraya noksan gelen tamamlanır)
 
 
Huzûr-ı Pîr (Türbe)
Türbe salonuna Sokullu Mehmet Paşanın oğlu Hasan Paşanın 1599 yılında yaptırdığı gümüş kapıdan girilir. Burada bulunan iki vitrin içerisinde Mevlânanın meşhur eserlerinden Mesnevinin, Divân-ı Kebirin en eski nüshaları sergilenmektedir. Türbe salonunu üç küçük kubbe örter. Üçüncü kubbeye post kubbesi de denilir ve yeşil kubbeye kuzey yönünden bitişiktir.
 
Türbe salonu doğuda, güneyde ve kuzeyde yüksekçe bir set ile çevrilir. Kuzeyde iki parça halinde yer alan yüksek setlerde 6 Horasan erinin sandukaları yer almaktadır. Horasan erlerinin hemen ayak ucunda ise İlhanlı Hükümdarı Ebû Said Bahadır Han için yapılmış nisan tası sergilenmektedir.
 
Yine burada yer alan iki levha, Mevlânanın felsefesini ve düşünce sistemini açıklaması açısından mühimdir. 1. levha Türkçedir ve şöyledir;
 
"Ya olduğun gibi görün
 
Ya göründüğün gibi ol"
 
Hz. Mevlâna 
 
2. levha ise Mevlana''nın Farsça bir rubaisidir. Rubainin Türkçe çevirisi şöyledir;
 
"Gel, Gel, ne olursan ol, gel!
 
İster kâfir, ister mecûsî, ister puta tapan ol, gel!
 
Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir.
 
Yüz kerre tövbeni bozmuş olsan da yine gel!"
 
Hz. Mevlâna 
 
Türbe salonunu doğuda ve güneyde çevreleyen yüksekçe set üzerinde ise Mevlâna ve babası Bahaeddin Veledin soyundan gelme, 10u hanımlara ait olmak üzere 55 adet mezar ile, Hüsameddin Çelebi, Selâhaddin Zerkûbî ve Şeyh Kerimüddin gibi Mevlevîlikte makam sahibi olmuş 10 kişiye ait toplam 65 mezar bulunmaktadır. Hanımlara ait mezarların üzerinde yer alan sandukalara sikke konulmamıştır.
 
Yeşil kubbenin tam altında Mevlânanın ve oğlu Sultan Veledin mezarları yer almaktadır. Mezarların üzerindeki iki bombeli mermer sandukayı 1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman yaptırmıştır. Sandukaların üzerinde yer alan altın sırma tellerle işlenilmiş Pûşîde ise 
Sultan İkinci Abdülhamid tarafından 1894 yılında yaptırılmıştır.
 
Halen Mevlânanın babası 
Bahaeddin Veledin mezarı üzerinde bulunan ve bazı kişilerin "oğlu gelince babası ayağa kalkmış" dedikleri ahşap sanduka ise, bir Selçuklu şaheseri olup, 1274 yılında Mevlâna için yaptırılmıştır. Kanunî, Mevlana ve oğlu Sultan Veledin mezarları üzerine 1565 yılında yeni bir mermer sanduka yaptırınca, ahşap sanduka buradan kaldırılmış ve sandukası olmayan Mevlânanın babasının mezarının üzerine konulmuştur.

Semâhâne
Semâhâne bölümü, mescid bölümü ile birlikte XVI. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Semâhânede semâ, 1926 yılında dergâh müze oluncaya kadar devam etmiştir. Semâhânede yer alan naat kürsüsü ve müzisyenlerin oturdukları mutrib hücresi ile erkekler ve hanımlara ait mahfiller orijinal halleri ile korunurken, Semâhânenin uygun duvarlarında tarihi halılar ve yine vitrinler içerisinde madeni ve ahşap eserlerle Mevlevî musiki aletleri sergilenmektedir.

Mescid
Mescide çerağ kapısından girilir. Ayrıca mezarların bulunduğu huzûr- pîr ve semâhâne bölümlerinden de birer küçük kapı ile geçişler vardır. Bu bölümde müezzin mahfili ve mesnevîhân kürsüsü orijinal halleriyle muhafaza edilmektedir.
 
Mescidin güney duvarı üzerinde çok değerli halı ve ahşap kapı numuneleri sergilenirken, Mescid içerisine serpiştirilen 10 adet vitrinde de çok değerli cilt, hat ve tezhip numuneleri sergilenmektedir.

Halı Kumaş Bölümü - Derviş Hücreleri
Mevlâna Dergâhının ön avlusunun batı ve kuzey yönünü çevreleyen, her birinde birer küçük kubbe ve baca bulunan 17 hücre bulunmaktadır. Bu hücreler Padişah 
III. Murat tarafından 1584 yılında dervişlerin ikameti için yaptırılmıştır.
 
Bu hücrelerden giriş kapısının sağında kalan dört hücre, halen gişe ve idare binası olarak kullanılmaktadır. Girişin solunda kalan 13 hücrenin baştan iki tanesi postnişîn ve mesnevîhân hücresi olarak, orijinal eşyaları ile teşhir edilmiştir.
 
En sondaki iki hücre ise değerli kitap koleksiyonlarını müzemize hediye eden Rahmetli Abdülbakî Gölpınarlı ile Dr. Mehmet Önderin kitaplarına tahsis edilmiştir. Halen kütüphane olarak hizmet vermektedir.
 
Diğer 9 hücrenin ara duvarları kaldırılarak birbirine bağlı iki büyük koridor elde edilmiştir. Bu koridorlardan birinde ülkemizin Kula, Gördes, Uşak, Kırşehir gibi yörelerine ait tarihi halıları, diğer koridorda ise Konya İline bağlı, Ladik, Karaman, Karapınar, Sille gibi yörelerde dokunmuş tarihi halılar sergilenmektedir.
 
Bu hücrelerin koridora açılan pencere ve kapı boşluklarına yapılan vitrinlerde ise Mevlevî etnografyasına ait pazarcı maşası, mütteka, nefîr gibi dergâhtan müzeye nakledilen tarihi nitelikteki eşyalarla, müze koleksiyonunda yer alan son derece değerli Bursa kumaşları sergilenmektedir.

Matbah Bölümü
Matbah müzenin güneybatı köşesinde yer alır. 1584 yılında Sultan III. Murat tarafından yaptırılmıştır. Dergâhın müzeye dönüştürülüğü 1926 yılına kadar yemek ihtiyacı burada karşılanıyordu.
 
1990 yılında yapılan onarımlardan sonra bu bölümün teşhir ve tanzimi mankenler ile yeniden yapılmıştır. Matbahın asıl işlevi olan yemek pişirme ve somat denilen sofrada yemek yeme adabı mankenlerle anlatılmaya çalışılmıştır. Matbahın diğer işlevlerinden olan Nev-ni-yâz denilen Mevlevî aday adayı saka postu üzerinde otururken, semâ talim çivisi yanında ise semâ dedesinin can tabir edilen Mevlevî derviş adayına  semâ talim ettirişi anlatılmaya çalışılmıştır.

ankara web tasarim

компакт 120 бетонный завод тоо тан нур шы

concasseur

concasseur

Дробилка

Дробилка

trituradora

briket makinası

parke taşı makinesi

parke taşı makinesi

kilit taşı fiyatları

differences between clay bricks and concrete blocks

how to make lightweight concrete blocks

how to make lightweight concrete blocks

cinder block vs concrete block

how to reinforce concrete block

parquet and briquette machine

parquet and briquette machine

kb36 usine automatiques pour produire des parquets en beton et briques

kiralık iskele

kiralık iskele

dış cephe iskelesi

kalıp sistemleri

ikinci el dış cephe iskele fiyatları

ikinci el dış cephe iskele fiyatları

iskele kalıp sistemleri

iskele kalıp sistemleri

scaffolding and formwork systems

scaffolding and formwork systems

exterior scaffolding

su kirliliği nedir nasıl önlenebilir

non woven bags wholesale

tote bags

wholesale tote bag

wholesale tote bag

evde sağlık hizmetleri

fiziksel meşguliyet terapisi

evde tedavi ve hasta bakımı

yatalak hasta bakımı

ankara dermatolog

saçta egzama

egzama kremi

soğuk hava deposu

soğuk oda paneli

nemlendirme sistemleri

soğuk hava deposu

soğuk hava deposu

cold storage manufacturing

işitme cihazı

kulak çınlaması

sol kulak çınlaması

işitme cihazı ankara

işitme cihazı ankara

ankara işitme cihazı

işe giriş raporları

işe giriş sağlık raporu

adana sağlık raporu

gezici isg aracı

iş sağlığı ve güvenliği sertifikası nasıl alınır

iş sağlığı ve güvenliği

endüstriyel elektrik ve otomasyon sistemleri

85 inch tv screen protector

flat screen tv protector

plataforma de facturacion

man down


İşitme Cihazları
bursa teknik servis
İşitme Cihazları
https://medium.com/@aleynakeles.seo/soft-starter-4a878506bde0
https://medium.com/@aleynakeles.seo/soft-starter-4a878506bde0
bursa teknik servis
Doğal Diş Beyazlatma
Ses Hastalıkları Tedavileri
3’lü Tablo
Soft Starter Fiyat
Dünya Haritası Tablo
3’lü Tablo
Ses Hastalıkları Tedavileri
ankara gülüş estetiği
rawaqim baghdad.co
Doğal Diş Beyazlatma
Supla
Özelde Diş Dolgu Fiyatları
ankara gülüş estetiği
İnşaat Malzemeleri
İnşaat Malzemeleri
Özelde Diş Dolgu Fiyatları
İskele Merdiven
İskele Merdiven
Hava nemlendirici ne işe yarar
Hava nemlendirici ne işe yarar
Otomatik Sigorta
Otomatik Sigorta
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum Kaplama
Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi
kaplama diş pişmanlığı
kaplama diş pişmanlığı
diş temizletmek zararlı mı
diş temizletmek zararlı mı
en kaliteli zirkonyum markası
en kaliteli zirkonyum markası
diş eti şişmesine ne iyi gelir
diş eti şişmesine ne iyi gelir
uykuda diş sıkma bitkisel tedavi
uykuda diş sıkma bitkisel tedavi
geçmeyen diş eti iltihabı
geçmeyen diş eti iltihabı
ankara kiralık iskele
ankara kiralık iskele
plywood ölçüleri
plywood ölçüleri
Endüstriyel tip radyal vantilatör
Endüstriyel tip radyal vantilatör
kalıp çeşitleri
kalıp çeşitleri
iskele kurulumu
iskele kurulumu
kalıp çeşitleri
kalıp çeşitleri
çelik kalıp fiyatları
çelik kalıp fiyatları
boru iskele
iskele hesabı nasıl yapılır
:iskele kalıp
:iskele kalıp
üroloji doktoru
3m Privacy Screen
3m Privacy Screen
70 İnch Tv Screen Protector
70 İnch Tv Screen Protector
With Our Screen Protector Your Tv Will Be Free From Scratches And Have A Longer Life Span
With Our Screen Protector Your Tv Will Be Free From Scratches And Have A Longer Life Span
Tv Screen Guard
Tv Screen Guard
restoratif diş tedavisi
restoratif diş tedavisi
ankara diş hekimi
Voltmetre
Voltmetre
En Yakın Diş Hastanesi
En Yakın Diş Hastanesi
ankara lazer epilasyon
ankara lazer epilasyon
lazer epilasyon ankara
lazer epilasyon ankara
Otomasyon Sistemleri
Otomasyon Sistemleri
Ayrancı Diş Kliniği
Ayrancı Diş Kliniği
Diş Eti Çekilmesi
Diş Eti Çekilmesi
Bursa Teknik Servis
Bursa Teknik Servis
Tek Diş İmplant Fiyatları 2024
Tek Diş İmplant Fiyatları 2024
ankara seo uzmanı
ankara seo uzmanı
friday offset
friday offset
Siyah Eşofman
Siyah Eşofman
Radyal Fan
Radyal Fan
Briket Makinası
Briket Makinası
Gezici İSG Aracı
Gezici İSG Aracı
Diş Teli Ankara
Diş Teli Ankara
osgb adana
osgb adana
Bursa Teknik Servis
Bursa Teknik Servis
İmplant Fiyatları
İmplant Fiyatları
endodonti ne demek
endodonti ne demek
Bursa Bosch Servisi
Bursa Bosch Servisi
seo
seo
seo
seo
seo
seo
seo
seo
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş Sağlığı ve Güvenliği
Endüstriyel Fan Fiyatları
Endüstriyel Fan Fiyatları
İmplant Uygulamaları
İmplant Uygulamaları
Elde Egzama
Elde Egzama
Dış Cephe Platform İskele Fiyatları
Dış Cephe Platform İskele Fiyatları
Endüstriyel Fan
Endüstriyel Fan
Diş Teli
Diş Teli
Teeth Before Veneers
Teeth Before Veneers
Endosteal Implant
Endosteal Implant
industrial cooler
industrial cooler
Cold storage
Cold storage
shear wall formwork
shear wall formwork
Siyah Sweatshirt
Siyah Sweatshirt
Erkek Eşofman Takımı
Erkek Eşofman Takımı
Şeffaf Diş Teli
Şeffaf Diş Teli
Mobil Sağlık Hizmetleri
Mobil Sağlık Hizmetleri
İşyeri Hekimliği
İşyeri Hekimliği
Polo Yaka Sweatshirt
Polo Yaka Sweatshirt
soğuk hava deposu fiyatları
soğuk hava deposu fiyatları
soğuk hava deposu maliyet
soğuk hava deposu maliyet
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası
Benim İşletmem
Benim İşletmem
Widex İşitme Cihazları
Widex İşitme Cihazları
En İyi Yatırım Aracı
En İyi Yatırım Aracı
Zirconium Veneers Price Turkey
Zirconium Veneers Price Turkey
Dental Clinic Ankara
Dental Clinic Ankara
Portable Concrete Crusher
Portable Concrete Crusher
hava nemlendirici ne işe yarar
hava nemlendirici ne işe yarar
Ankara Diş Hekimi
Ankara Diş Hekimi
Tekerlekli İskele
Tekerlekli İskele
Chiller
Chiller
Konkasör
Konkasör
Meyve kurutma tesisi
Meyve kurutma tesisi
Samsung Yetkili Servis
Samsung Yetkili Servis
Kaplama Diş
Kaplama Diş
Mobil Sağlık Hizmetleri
Mobil Sağlık Hizmetleri
Somon DNA
Somon DNA
Baymak Servis Bursa
Baymak Servis Bursa
esfera boya
esfera boya
Endüstriyel soğutucu
Endüstriyel soğutucu
Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma